2018-10-31 19:03:00 / Posted By: Florcii
<

Halloween szimbóluma, hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás, az ún. Jack-lámpa. Eredetileg távol tartotta a gonosz szellemeket, emellett pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok haza találhassanak. Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba.

Jack a hiedelem szerint egy részeges, de leleményes kovács volt. Még az ördögöt is megviccelte, mikor az eljött érte, hogy elvigye. Ám mikor Jack meghalt, iszákossága és csínytevései miatt a mennybe nem mehetett, de az ördög sem engedte be a pokol kapuján, amiért korábban túljárt az eszén. Hogy ne a vak sötétben kelljen kóborolnia az idők végezetéig, oda dobott neki egy izzó fadarabot, amit egy kivájt fekete retekbe tett. Azóta bolyong lámpásával a menny és a pokol között. Eme hiedelem egy ősi kelta szokás, amit később az amerikaiak tökre változtattak,mert hogy abból több volt nekik. Így aztán lassan Halloween szimbólumává vált a világító, tréfásan kivájt töklámpás.

A vidám, mulatozás estéje után, november elsején elhunyt szeretteinkért gyújtunk gyertyát. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a halottakért égnek, hogy a tűz megtisztulást hozzon számukra.

Nálunk sem maradhatott el a tökfaragás, amit egyenlőre mi jobban élveztünk, mint a Lili, de pár év és ő is lelkesen farigcsálja majd. Pár, régebbi halloween-i dekorációnkat is felújítottam. Kis csiszolás, némi akril festék és megújultak a boszorkányok. 

Nem szeretnél lemaradni az új postokról? Iratkozz fel!