2021-05-18 07:53:04 / Posted By: Florcii
<

Avagy hogyan fertőtlenítsük a virágföldet.

Csak eljött az idő, hogy sikerül megírnom ennek is a történetét.

Szóval az úgy volt, hogy szeretem a növényeket, csak ők nem engem. Vagy nem is tudom, de a szobanövényeket évekig nem sikerült még életben tartani. Aztán mikor Veresre költöztünk elhatároztam, hogy mindennek utána járok, milyen talajt, mennyi vizet, árnyékot vagy napot kedvelnek, és odafigyelek rájuk, olyan növényeket választok, amik tutira túlélnek nálunk. Egy darabig ez rendben is volt, aztán az orchideáimon elszaporodtak a tőzeglegyek. Ezek a kis idegesítő, röpködő, fekete kis bogarak, akiket nem tudsz kiírtani, csak durva módszerekkel.

Dani egyik volt kolleganőjének brutálisan nagy orchidea gyűjteménye van, szószerint értsd, ugyanis külön szobájuk van. Őt kérdeztem, mit tegyek. Lemostam őket, földet cseréltem, lazítottam mindennel, óvatosan öntöztem, hogy ne legyen megint annyira nedves a föld, hogy ezek a röpködők újra előkerüljenek. Nem jött be, újra megjelentek, és ezúttal az orchideák gyökerét is elrágták, így aztán sajnos meg kellett válnom tőlük.

Ennek ellenére időközben megfertőzték a többi növényt is. Persze lehet, hogy már ott bújkáltak a földben, de korábban nem jelentek meg máshol, csak az orchideáknál.

Az újabb költözésnél, az új lakásban előkerültek. És csak egyre többen lettek, borzasztó idegesítőek. Nem elég, hogy sötétebb ez a lakás, mert szinte minden ablak északra néz, a napfény hiány mellett a bogarakkal is küzdöttem.

Ekkor olvastam, hogy tartós -10 fok alatt megfagynak ezek a kártevők, és bár kint volt a teraszon az új föld, sajnos nem volt hosszabb ideig -10 fok, így ez az opció nem játszott. A másik megoldás pont az ellenkezője, sütés. Pontosabban melegítés, hisz csak a kártevők elpusztítása a cél, nem egy föld süti gyártása.

Roppant egyszerű folyamat, a tepsit jól megpakoljuk a virágfölddel, és 100 fokon 40 percig melegítjük. Sajnos így minden értékes tápanyag is elpusztul, de ezt komposzttal, speciális tápoldatokkal pótolni lehet. A fertőtlenített földet aztán szobahőmérsékletre hűtve használhatjuk, a forró föld megégeti a gyökérzetet, semmiképp se használd fel azonnal a sütőből kivéve.

Hátul ütője, hogy brutálisan büdös lesz. Az egész lakásban. Dani konkrétan elmenekült itthonról. :D :D :D Na de mindent megakartam tenni, mielőtt könnyes búcsút veszek a növénykéimtől.

Emlékeztek? Készítettem nekik kókusztrost kötéllel, szemétre ítélt alapanyagokból egyedi kaspókat. Nos, azok is repültek, ugyanis olyan szintem lepték el a növényeket ekkor a tőzeglegyek, hogy a kötelek között is mászkáltak, és nem akartam, hogy véletlenül is újra lepetézzenek a túlélők a friss földben.

Nos, jó büdös, de kártevőmentes föld, komposzt, agyaggolyók, vízadagolós cserepek, alaposan lemosott gyökérzetek. A csodaszép, egészséges növények receptje. SE.

Minden erőfeszítésem ellenére, ismét előkerültek a kis nyomik. Karácsonykor. Mondanom sem kell, hogy ünnepi hangulatom megőrzése érdekében határozott mozdulatokkal megváltam minden szobanövénytől.

Időközben beszereztem szárazvirágokat, és igen, műnövényeket is. Legutóbb magam készítettem mű olajfát, hogy természetesebb zöld is legyen az otthonunkban.

Öröm, az ürömben, hogy a bent teleltetett frangepáni megúszta, tekintve, hogy ő novembertől az első rügyezésig nincs öntözve, nem volt nedves közege, ahol megtelepedhettek volna a legyek. Illetve a kerti növényeim hálásabbak. A régi lakásnál volt kis kertkapcsolat, az ott hagyott tuják, tarkalevelű japán fűz és a bazsarózsa is szépen növekszik.

Itt pedig a közös kertrészbe ültettem néhány ciprust, Lili japán juhara is remekül megvan, szépen cseperedik. (A juhart megtámadó levéletű inváziót a mai napig remekül megelőzi a banánhéj. Áprilistól novemberig 2 hetente 1 banánhéját dugd a földbe. A bomláskor kibocsájtott gázokat nem bírják a tetvek, messzire menekülnek. A fa viszont remek tápanyagokhoz jut.) Zanótot is ültettem 2őt cserépbe, gyönyörű szépek, és milyen édes illatuk van, isteni.

Legújabb szerzeményem pedig a Virágos pagony- illatos lednek, amit az ecomind.hu oldalról rendeltem. Ők is giga cserépben kaptak helyet, szépen növögetnek.

Ha valaki hasonló gonddal küzd, tegyen egy próbát, minden növény megérdemli az utolsó utáni esélyt is, hátha ti több sikerrel jártok.

Aztán ha a terveink jól alakulnak, a családi házunk ablakaiban talán ismét megjelenhetnek a szobanövények. :)

Nem szeretnél lemaradni az új postokról? Iratkozz fel!